Monday 15 December 2014

Orka

På isländska betyder orka energi. På förpackningar i matbutiken står det alltså "orka" och sedan siffran som berättar hur mycket energi just den produkten innehåller räknat i t.ex. kilokalorier. Det här tycker jag är roligt, och värt några minuters tankelek. Hoppas du orkar läsa ...

"Jag orkar inte" kan betyda att min energi är slut, men också att jag är mätt. Det kan också betyda att jag helt enkelt inte ids, vilket förstås kan bero på att min energi är slut, men också på att min vilja inte räcker till för att göra någonting.

Ibland är jag så mätt att jag inte vill, och då talar jag inte nödvändigtvis om fysisk mättnad på mat. Ibland är jag så trött att jag inte orkar. Ibland vill jag så mycket att jag gör, fastän min energi är slut sedan länge. Ibland blir saker och ting inte av för att jag inte ids och ibland för att jag inte orkar och ibland för att jag inte vill. Ibland händer det ju också sig att jag glömmer, och då är det säkert också fråga om missriktad energi.

På produkter i matbutiken får vi dessutom läsa vad energiinnehållet består av. T.ex. nämns ofta mättat eller omättat fett. Ibland verkar livet var sådant att det uppstår en mättnad. Det blir för mycket, helt enkelt. För mycket att göra. För många intryck. För lite sömn. För lite egen tid (vad det nu sedan betyder, all tid jag har är ju min egen). Och då är det som om produkten skär sig och far illa. Det blir obalans. Energinivån kanske består, går förlorad eftersom ingen kan tillgodogöra sig energin. Och då känns det som att det inte finns någon energi alls. Det är då det behövs vilja (eller vila?). En riktning. Ett mål. Ett mellanmål, kanske? Eller en krydda. Ett skratt, eller ett avbrott i rutinen kanske?

Hur högt är energivärdet för dig om du tänker dig att du är  en produkt på butikshyllan just nu, i skrivande stund en närapå stormig skymningsmåndagseftermiddag i medlet av december? Ligger värdet högt eller lågt? Hurdan energi baserar sig värdet på? Vad är du mättad av och på vilket område består du av omättad energi? Måste du orka kämpa, eller får du trappa ner och sänka ribborna omkring dig? Ta en paus, ett mellanmål, och ladda upp.

Så tänker jag just nu om energi och att orka. Och jag skriver med tacksamhet över året som snart är slut (NB! inte över ATT året är slut) och med önskan om en underbart balanserande, inspirerande, avkopplande och energigivande jul- och nyårshelg till dig som läser detta!

No comments:

Post a Comment