Wednesday 27 September 2017

Olika slags arbete

Den här hösten turnerar jag i många olika skolor med dramaverkstaden Trädets sång, ett Finland 100 år-projekt som Åbo Svenska Teater gör för att specifikt nå ungdomar. Jag besöker sammanlagt nästan 40 sjundeklasser - idag har jag träffat tre. Alltid lika häftigt och spännande. Intressant att se hur olika, men ändå lika, verkstäderna blir. Vi jobbar kring viktiga frågor, t.ex. allas rätt att känna sig värdefulla som människor.

Nu på kvällen tog jag en härlig solnedgångspromenad. Behövde ladda energi för verkstäderna imorgon, och laddningen lyckades.

Allt detta fick mig att tänka på det som min senaste kolumn i Pargas Kungörelser också handlade om. Tänk att jag hör till dem som får ha ett så här givande arbete och dessutom möjlighet att ta hand om mig själv, så att jag mår bra!

Läs här nedan, och se till att fylla på med må bra-faktorer i livet!

Hjälp dig själv först

Att ha ett jobb som känns värdefullt är viktigt. Alla jobb är viktiga. Människor är olika och känner sig tillfreds med olika uppgifter och roller i livet. Vilken tur! Vilken lycka att många människor faktiskt har möjlighet att känna efter, och att leta tills de hittar ett jobb som känns rätt.

Längs en landsväg i Tyskland där vi körde i somras stod det husbilar vid var och varannan infart till skogsdungar och åkrar. Säkert jaktstugor, tänkte jag först, för vi hade nyss besökt en släkting som använde en husvagn till det. Men varför så många, och varför blinkar det röda lampor i vindrutorna? Är det tjuvlarm? Nej, ingalunda i de här skruttiga husbilarna? Titta, bredvid den där står det en ny och fin Merca! Någonstans här, men senast när vi såg en bil där lampan inte blinkade rött, utan där det satt en ung kvinna i framsätet, gick det upp för oss vad det var fråga om. Mina ögon mötte kvinnans under ett kort ögonblick när vi körde förbi. Vi insåg att snart skulle antagligen någon i Mercedes stanna också bredvid hennes bil för att underhandla om tjänster och priser.

Världens äldsta yrke och tyvärr fortfarande en del av verkligheten. Lägg till flyktingströmmar, krigsoffer, tiggare och brödköer. Farsoter, svält, våld och naturkatastrofer. Terror. Detta trots att de flesta av oss mår bra, vill hjälpa eller rädda många och göra nytta. För att fortsätta orka vara goda medmänniskor och göra nytta i våra olika yrken, roller och uppgifter behöver vi ta hand om oss själva. När lufttrycket sjunker i flyget ska du ju också först sätta syrgasmasken på dig själv, sedan hjälpa andra. Här kommer en övning som hjälper dig att ta hand om dig själv.

Ta ett papper och rita en boll på mitten. Bollen är du. Runt bollen skriver du in faktorer som får dig att må bra, gör dig glad och ger dig energi. Vad som helst: äta choklad, paddla kajak, träffa vänner, läsa en bok ... Sådant som du gör för din egen skull. Många av oss blir glada av att hjälpa någon annan, men nu får du vara mera självcentrerad. Rita sedan pilar. Jämför varje må bra-faktor med alla de andra och dra en pil mot den faktor som vinner, just i stunden. Jämför choklad mot paddling, sedan choklad mot vänner, choklad mot läsning osv. När du kommit varvet runt vet du vad du just nu behöver mest av allt för att må bra: det som flest pilar pekar på. Men kom ihåg att allt du skrev ner på pappret är sådant du mår bra av. Ge utrymme för de här må bra-faktorerna i din tillvaro, så orkar du med det du behövs till!

No comments:

Post a Comment